Založ si blog

Vianočný príbeh – historický fakt, či fikcia?

Vyvolalo narodenie Ježiša rozruch, ako by sa na mesiáša patrilo? Alebo je to len fikcia, ktorou kresťania o desaťročia neskôr prikrášlili príbeh svojho spasiteľa?

Podľa evanjelií sa okolo Ježiša v čase jeho narodenia diali zvláštne veci, ktoré neunikli ani pozornosti samotného kráľa Herodesa. Evanjelista Matúš píše, že do Jeruzalema prišli mudrci z východu a pýtali sa, kde sa narodil kráľ židovský, ktorému sa prišli pokloniť. Zabudnite na výjavy, kde sú zobrazení traja králi. Biblia nič také nehovorí. Neboli to králi, ale mudrci a nevieme koľko ich bolo. Určite však vieme, že to bola dosť veľká a významná návšteva, ktorá neostala bez povšimnutia. Herodes sa predesil a spolu s ním celý Jeruzalem a rozhodol sa dať dieťa zabiť. Vyhútal zákerný plán. Takto nám to opisuje evanjelista „Vtedy Herodes zavolal potajomky mudrcov a dôkladne sa ich vypytoval, kedy sa im zjavila hviezda. Poslal ich do Betlehema a povedal: „Choďte a podrobne zistite všetko o tom dieťati. Keď ho nájdete, oznámte mi to, aby som sa mu aj ja šiel pokloniť.“

Keď mudrci Ježiša našli, poklonili sa mu a dali mu vzácne dary. Keďže boli v sne varovaní aby sa nevracali k Herodesovi, vrátili sa inou cestou do svojej krajiny. Herodes sa Ježiša pokúsil zabiť tým, že dal vyvraždiť malé deti v Betleheme. Ježiš unikol vďaka tomu, že jeho rodičia s ním utiekli do Egypta, kde sa zdržiavali až do Herodesovej smrti.

Viacerí sa snažia tento vianočný príbeh historicky spochybniť. Je pravdou, že mimo evanjelií sa nám nezachoval jediný záznam ani o vraždení detí v Betleheme ani o návšteve mudrcov z východu. Z toho, ako poznáme povahu Herodesa, však vieme, že by nemal najmenší problém povraždiť deti. Čo však návšteva mudrcov, ktorá vyvolala taký rozruch? Ak sa v tom čase mal narodiť mesiáš, nemala to byť udalosť, o ktorej vie veľké množstvo ľudí?

Herodes bol krutý kráľ, ktorý dal zavraždiť svoju manželku aj synov.

Herodes bol krutý kráľ, ktorý dal zavraždiť svoju manželku aj synov

Keď som nedávno čítala Životopisy rímskych cisárov od Suetonia, zarazil ma úvod ku vláde Vespasiána. Suetonius v ňom píše, že celý východ vedel, že z Judska povstane vládca nad celým svetom. Židia si mysleli, že ten vládca povstane z ich kruhov, ale neskôr sa ukázalo, že to proroctvo sa vzťahovalo na Vespasiána. Vespasián bol muž, ktorý potlačil Židovské povstanie (presnejšie: dokončil to až jeho syn Titus) a stal sa cisárom.

Tieto slová ma trafili ako blesk. Celý východ vedel, že vládca nad celým svetom povstane z Judska? Čo autor myslel pod „celým východom“? Východné provincie rímskej ríše, alebo aj oblasti ďaleko za hranicami impéria? To, že Židia očakávali mesiáša, ktorý povstane z ich národa a prinesie svetlo a poznanie Boha celému svetu, je fakt. Ale odkiaľ vedeli pohania, že z Judska vyjde vládca nad celým svetom? Moja špekulácia je, že s tým (okrem iných vecí) môže mať súvis aj návšteva mudrcov.

V dobe života Ježiša bola v Judsku pestrá zmes ľudí rôznych pováh z mnohých národov a k Ježišovi zaujali rôzne postoje.

Niektorí sa proti nemu rozhodli postaviť, hoci vedeli, že je Boží syn. Aj keď Ježiš po ukrižovaní a pochovaní vstal z mŕtvych, veľkňazi podplatili vojakov, aby rozšírili hoax, že učeníci Ježišovo telo ukradli. Aj v dnešnej dobe sú ľudia, ktorí otvorene a drzo bojujú proti Bohu, hoci tušia, že nemôžu vyhrať.

Mnohí sa proti Ježišovi postavili, hoci vedeli, že vstal z mŕtvych

Mnohí sa proti Ježišovi postavili, hoci vedeli, že vstal z mŕtvych

Na opačnom spektre boli ľudia, ktorí pochopili, že Ježiš je Mesiáš a po jeho vzkriesení túto správu rozšírili do celého sveta.

Ale najväčšou skupinou ľudí, ako vtedy, tak aj dnes, sú ľudia, ktorým to je úplne jedno. Ľudia, ktorí si nikdy nepoložili otázku, či Ježiš vstal z mŕtvych, či je boží syn a ani sa nezaoberajú tým, kam pôjdu po smrti, hoci sa tomu dňu nevyhnú.

To, kde človek strávi večnosť, závisí od toho, aký postoj zaujme k Mesiášovi, ktorý sa pred vyše dvetisíc rokmi narodil v Betleheme.

Článok som pôvodne publikovala na tvrdonova.blog.idnes.cz

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

2024-04-26 slnko v sieti 007 foto zdenko hanout

Šéf Rady RTVS označil galavečer Slnko v sieti za politický míting opozície

29.04.2024 18:16

Igor Gallo pripomenul, že RTVS ako vysielateľ galavečera nesie v zmysle platnej legislatívy objektívnu zodpovednosť za obsah priameho prenosu.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 561552x
Priemerná čítanosť článkov: 5059x

Autor blogu