Založ si blog

Ako má kampaň s arcibiskupom Bezákom zabrániť šíreniu hoaxov.

Možno ste v televízii postrehli kampaň proti hoaxom, v ktorej vystupuje arcibiskup Bezák. Hovorí: „Ježiš Kristus sa rúhal. Ježiš Kristus bol falošný prorok. Ježiš Kristus bol posadnutý.“ A pokračuje: „Hoaxy tu boli už odnepamäti, už dvetisíc rokov.“ V záverečnej scéne vkladá do Biblie nálepku s nápisom: Hoaxy sa na mňa nelepia.

Neviem, či toto video pomôže autorom splniť ich zámer. Vôbec sa totiž vo videu nehovorí, ako má človek rozoznať, čo je hoax. Lebo tí, čo o Ježišovi šírili hoaxy, ktoré Bezák vymenováva, boli náboženské autority tej doby. Koniec-koncov, židovská veľrada Ježiša odsúdila za rúhanie, lebo sa vydával za Božieho syna. Keďže boli vtedy pod nadvládou Rimanov a nemohli si len tak niekoho popraviť, museli ísť za prefektom Pontským Pilátom. Pohanskí polyteistickí Rimania nepovažovali za zločin vyhlásiť sa za božieho syna – práve naopak, bolo to u nich módou odvodzovať svoj pôvod od bohov. Pilát ho odsúdiť nechcel, ale presvedčili ho tvrdením, že Ježiš sa vyhlásil za židovského kráľa, čím sa vzoprel cisárovi a toto bol aj nápis jeho viny na kríži. Čo tam potom, že aj obvinenie nebolo celkom pravdivé, keďže Ježiš jasne povedal, že jeho kráľovstvo nie je z tohto sveta?

A šírenie hoaxov ukrižovaním neskončilo. Ku hrobu postavili stráž. Avšak na tretí deň nastalo zemetrasenie, skala sa odvalila a Ježiš vstal z mŕtvych. Čoskoro začali Ježišovi učeníci hlásať, že Ježiš vstal z mŕtvych a ukázal sa im. A hlásali to nielen jeho učeníci, ale aj skeptik Jakub, ktorý predtým v Ježiša neveril. Keďže hrob bol prázdny a bola tu veľká skupina ľudí, ktorí tvrdili, že ho videli vzkrieseného, bolo to treba zastaviť hneď v zárodku. Tak vojakom dali peniaze aby všade rozšírili, že keď v noci spali , učeníci prišli a telo ukradli. Bol tu však jeden problém – za zaspatie na stráži bol trest smrti. Tak vojakom povedali, nech si nerobia starosti, oni to za nich u vladára vyžehlia.

Ako sa má bežný človek v tom vyznať? Kto šíril hoaxy? Tí, čo mali vládu, alebo Ježišovi nasledovníci? Ale tu už nešlo len o bežný hoax, tu už nastupuje konšpirácia (konšpirácia znamená spiknutie sa nejakej skupiny ľudí).

Keď narastalo prenasledovanie, učeníci sa zhromaždili a modlili sa týmito slovami: „Veď v tomto meste sa naozaj spolčili Herodes a Pontský Pilát s pohanmi a s izraelským ľuďom proti tvojmu svätému Služobníkovi Ježišovi…“ a prosili o odvahu kázať smelo evanjelium a nech je to doprevádzané mocnými zázrakmi.

Ako sa mám vyznať v tom, ktorá konšpirácia je pravdivá?

Majú pravdu Ježišovi učeníci, že vláda sa spikla proti Ježišovi?

Alebo má pravdu vláda, že učeníci ukradli Ježišovo telo a dohodli sa, že budú hlásať, že vstal z mŕtvych a nejakým zázrakom sa im podarilo presvedčiť aj skeptikov, ba dokonca nepriateľov,  že údajne tiež videli vzkrieseného Ježiša? A nikto z nich neprezradil ako to naozaj bolo ani pod tlakom prenasledovania?

Čo je to teda hoax a ako ho rozoznám?

Novozélandská premiérka v tom má úplne jasno. Svojim poddaným vysvetlila, že ak to netvrdí vláda, nie je to pravda.

Keď sa však zamyslím nad videom s Bezákom, dôjdem k záveru, že aj vláda môže šíriť hoaxy.

Preto by si každý čitateľ mal sám overovať fakty a nedôverovať automaticky ani tým, čo majú autoritu, ani tým, čo sú proti systémoví.

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Pellegrini, Zuzana Dolinková, Raši,

Za koniec Rázsoch chcú odvolávať ministerku Dolinkovú. Je to politický bulvár, háji sa ministerka. OĽaNO a SaS sa hádajú

29.04.2024 17:35

Bola to len otázka času, keď bude musieť ministerka Dolinková stáť pred Achillovou pätou rezortu – polstoročia nedokončeným projektom nemocnice Rázsochy.

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 561531x
Priemerná čítanosť článkov: 5059x

Autor blogu