Založ si blog

Historické dôkazy Ježišovho ukrižovania.

 

Je niekoľko nepriamych dôkazov Ježišovho vzkriesenia, ktoré sú podopreté mnohými historickými a archeologickými dôkazmi. V predchádzajúcom článku som napísala úzky výber faktov, ktoré väčšina historikov akceptuje, bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú veriaci.

Samozrejme, že sa nájdu extrémisti, ktorí hlásajú, že Ježiš nikdy nežil, že mýtus o Jeho vzkriesení vznikol v 4. storočí a podobne, rovnako ako sa nájdu „historici“, ktorí popierajú holokaust. Ale tieto názory sú vo vedeckých kruhoch v menšine aj keď sa tešia veľkej popularite na internete a u širokej verejnosti.

Mnohí naivní čitatelia si neuvedomujú, že médiám a spisovateľom ide často o senzácie a preto si články, ktoré neprinesú nič bombastické, pozornosť nezískajú.
Čo vzbudí väčšiu pozornosť? Článok o tom, že Ježiš ukrižovanie nemohol prežiť, alebo príbeh o tom, že rímsky vojak ho zachránil a potom Ježiš utiekol do Indie? A naivní ľudia, ochotní uveriť čomukoľvek, to prijímajú ako fakt.
K podobnej honbe za senzáciami sa neuchyľuje len bulvár a obľúbení spisovatelia, ale aj periodiká s dobrou reputáciou. Pamätáte si články z minulého roka o papyruse zo 4. storočia, ktorý mal byť dôkazom toho, že Ježiš mal ženu? Ale archeologickému nálezu z 1. storočia, ktorý dokazoval, že v Jeruzaleme boli pred jeho pádom v roku 70 ľudia, ktorí verili, že Ježiš vstal z mŕtvych, sa médiá venovali len okrajovo. Veľkú publicitu, hlavne na západe, si získali členovia „Ježišovho seminára“, ktorí rozhodli, čo v evanjeliách Ježiš povedal a čo nepovedal.  Hoci ich metódy boli pochybné a ich názory uznávali mizivé percento odborníkov, médiá ich prezentovali, ako keby toto bol názor všeobecne akceptovaný historikmi.

Avšak o čom svedčia historické záznamy? Na akých faktoch o Ježišovi a Jeho nasledovníkoch sa zhodnú historici, nie spisovatelia s bujnou fantáziou?

Toto je zoznam minima faktov, ktorý vytvoril Gary Habermas po tom, čo zhromaždil vyše 2200 štúdii, ktoré odborníci rôznych svetonázorov (vrátane ateistov) napísali na tému Ježišovho života. Takmer všetci odborníci sa zhodnú na týchto základných faktoch:
1.        Ježiš zomrel pri ukrižovaní
2.        Ježišovi učeníci verili, že vstal a ukázal sa im
3.        Obrátenie prenasledovateľa cirkvi Pavla
4.        Obrátenie skeptického Ježišovho brata Jakuba
5.        Ježišov hrob bol prázdny (na tomto fakte sa zhodne asi iba 75% odborníkov)

Prečo sa takmer 100% odborníkov zhodne na fakte, že Ježiš zomrel pri ukrižovaní?

V prvom rade preto, lebo je to podopreté množstvom písomných záznamov. Zaznamenávajú to všetci štyria evanjelisti, kniha Skutkov a Pavlove listy. Z mimobiblických zdrojov to potvrdzuje Josephus Flavius, Mara bar Seraphion, Lukianos zo Samostaty, Tacitus, Talmud a iní. Nie všetci výslovne píšu, že Ježiš bol ukrižovaný, napríklad Tacitus píše “Pretrpel ten najmimoriadnejší trest počas vlády Tiberia“. Ale všetci vieme, čo „najmimoriadnejší trest“ v tej dobe pre človeka, ktorý nebol rímsky občan, znamená – ukrižovanie. Takisto Talmud píše, že „Ješu bol povesený na drevo“.

Pod váhou množstva záznamov fakt, že Ježiš bol ukrižovaný, takmer nikto nepopiera. Niektorí však tvrdia, že Ježiš možno ukrižovanie prežil, následne sa prebral a učeníci to považovali za zmŕtvychvstanie. Tento názor u nás spropagoval spisovateľ Jozef Banáš. Pravdepodobne sa nechal inšpirovať západnými spisovateľmi, lebo určite postrehol, že knihy s touto hypotézou sa stali bestsellermi.

Čo však na to hovoria odborníci? Nie som lekárka, preto som si naštudovala, ako túto hypotézu hodnotí lekársky odborník, ktorý sa zaoberal otázkou, či bolo možné prežil ukrižovanie. Napíšem o tom podrobne v nasledujúcom článku. Dočítate sa tam, že z medicínskeho hľadiska je úplne vylúčené prežiť ukrižovanie. James Tabor, ktorý nie je kresťanom, píše: “ Myslím, že netreba pochybovať, že po poprave ukrižovaním podľa rímskeho spôsobu, bol skutočne mŕtvy“. S týmto názorom sa stotožňujú aj iní ateistickí historici.

Ďalší článok bude o názore odborníkov, či je možné prežiť ukrižovanie.

 

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 557611x
Priemerná čítanosť článkov: 5024x

Autor blogu