Založ si blog

Historické dôkazy Ježišovho vzkriesenia.

História nezaznamenáva ani jedného očitého svedka, ktorý by bol videl, ako Ježiš vstáva z mŕtvych. Máme len množstvo písomných záznamov, ktoré nepriamo dokazujú, že ku vzkrieseniu naozaj došlo. Napríklad očití svedkovia ho videli zomrieť na kríži, ale o niekoľko dní na to hlásali, že ho videli živého.

 

Spomeniem úzky výber faktov, ktoré sú podopreté toľkými dôkazmi, že väčšina historikov, ktorý sa zaoberajú problematikou vzniku kresťanstva, ich prijímajú ako fakty.

Vysvetlím, čo si predstavujem pod pojmom „úzky výber faktov.“ Keby ste zhromaždili ateistických aj kresťanských historikov a požiadali by ste ich, aby napísali zoznam faktov o Ježišovi a jeho nasledovníkoch, na ktorom sa všetci zhodnú, dostali by ste úzky výber faktov, ktorý by vyzeral asi nasledovne.

  1. Ježiš bol ukrižovaný počas vlády cisára Tibéria a na následky ukrižovania zomrel.
  2. Ježišovi nasledovníci hlásali, že Ježiš vstal z mŕtvych a videli ho vzkrieseného.
  3. Hlásali to v Jeruzaleme (teda v mieste udalostí) a krátko po ukrižovaní, teda v čase, keď sa dalo overiť veľa skutočností (napríklad, či je hrob prázdny).
  4. Za svoje presvedčenie, že Ježiš vstal z mŕtvych, boli ochotní znášať prenasledovanie a zomrieť. Väčšina učeníkov aj zomreli mučeníckou smrťou.

 

Toto boli fakty, na základe ktorých som uverila v Ježišovo vzkriesenie.

 

Neskôr som sa dočítala, že historik Gary Habermas zozbieral viac ako 2200 vedeckých štúdií, ktoré boli od roku 1975 napísané na túto tému a zostavil zoznam minima faktov, ktoré sú podopreté toľkými dôkazmi, že väčšina učencov, vrátane skeptikov a ateistov, ich akceptuje ako fakty a vytvoril zoznam, ktorý bol veľmi podobný tomu môjmu zoznamu.

Zdôrazňujem, že svoj výber minima faktov zostavil nie na základe názorov spisovateľov, ale historikov. Občas sa zabávam na tom, ako sú naivní čitatelia ochotní uveriť fikcii v literárnych dielach, napríklad Dana Browna alebo Jozefa Banáša, a neuvedomujú si, že náplňou práce spisovateľa je vymýšľať si.

Ale seriózny historik sa nemá nechať uniesť svojou fantáziou. Pri svojej práci má zhromaždiť všetky relevantné zdroje, prisúdiť najväčšiu dôležitosť správam, ktoré sú najdôveryhodnejšie a mal by dospieť k zdržanlivým výsledkom, to znamená netvrdiť viac, ako môže podoprieť dôkazmi.

Keď som napísala článok o Tacitovej zmienke o kresťanoch, jeden čitateľ ma upozornil na to, že rovnaké veci si mohol vygoogliť aj sám a našiel stránku, kde autori prišli k podobným záverom ako ja. Odpísala som mu, že historik, ktorý si vymýšľa, nie je historik, ale spisovateľ. Pokiaľ nejaký odborník napíše štúdiu, kde dospeje ku záverom, ku ktorým zatiaľ nikto nedospel, buď je génius, alebo ako prvý píše o nejakom najnovšom objave, alebo nechal voľný priebeh svojej bohatej fantázii bez toho, aby to podoprel dôkazmi. Žiaľ, niektorí historici sa občas púšťajú do špekulácií, ktoré nie sú dostatočne podopreté písomnými záznamami alebo archeologickými nálezmi, alebo sa dopúšťajú chýb, že prisúdia väčšiu dôležitosť menej dôležitým dokumentom (napríklad apokryfným evanjeliám, ktoré boli napísané koncom 2. storočia na úkor kánonických evanjelií, ktoré boli napísané v 1. storočí.)

Dobrou brzdou ku chybným záverom je zhromaždenie faktov, ktoré majú takú silnú oporu v dôkazoch, že sa na nich zhodnú aj ľudia s úplne iným svetonázorom. Presne toto urobil Gary Habermas. Okrem toho, že píše odborné články, zúčastnil sa televíznych diskusií. Diskusia na tému „Vstal Ježiš z mŕtvych?“ prebiehala v roku 1985 pred tritisíc divákmi so známym ateistom Antonym Flewom. Štyria nezávislí rozhodcovia (každý z inej univerzity) sa vyjadrili, že Habermas zvíťazil a piaty povedal, že stretnutie skončilo remízou. Niektorí pozorovatelia a diskutujúci povedali, že sú prekvapení, aké drvivé dôkazy v prospech Ježišovho vzkriesenia máme.

Toto je zoznam „minima faktov“, ktorý zostavil Habermas:

  1. Ježiš zomrel pri ukrižovaní.
  2. Ježišovi učeníci verili, že vstal a ukázal sa im.
  3. Obrátenie prenasledovateľa cirkvi Pavla na základe zjavenia vzkrieseného Ježiša.
  4. Obrátenie skeptického Ježišovho brata Jakuba, taktiež po údajnom vzkriesení.
  5. Ježišov hrob bol prázdny (na tomto fakte sa ale zhodne asi iba 75% odborníkov).

 

Prečo sú tieto fakty podopreté toľkými dôkazmi, že ich väčšina historikov akceptuje?

Postupne tieto písomné pramene a archeologické nálezy vymenujem v nasledujúcich článkoch.

 

Záleží na tom?

Ježiš hovoril veľmi trúfalé prehlásenia. Napríklad tvrdil, že je jediná cesta do neba a svojim nasledovníkom sľúbil večný život. Myslím si, že výnimočné tvrdenia si vyžadujú výnimočný dôkaz a ten nám Ježiš dal tým, že vstal z mŕtvych.

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 560845x
Priemerná čítanosť článkov: 5053x

Autor blogu