Založ si blog

Zatmenie slnka počas ukrižovania Ježiša – mýtus, alebo skutočnosť?

 

Evanjeliá zaznamenávajú, že keď Ježiš zomieral na kríži, nastala tma a zemetrasenie. Ak sa to naozaj stalo, určite to videlo tisíce ľudí, pravdepodobne o tom niekto aj napísal a snáď sa nejaký záznam aj zachoval.

Áno, zachovali sa nám záznamy o tejto udalosti aj z iných zdrojov ako od kresťanov.

O tme, ktorá v tom čase nastala počas dňa, píše historik Thallus, ktorý v roku 52 spísal dejiny východného Stredomoria od trójskej vojny. Thallovo dielo sa stratilo, ale v roku 221 z neho cituje Julius Africanus, kde je aj poznámka o zotmení. Argumetuje totiž, že hoci si Thallus tento jav vysvetľuje ako zatmenie slnka, Juliusovi sa to zdá nesprávne.

(Julius Africanus mal pravdu, lebo počas Veľkej noci bol spln a počas splnu nemôže nastať zatmenie slnka. Takže ak tma nastala, príčina je iná ako zatmenie slnka.)

Ďalším svedectvom je správa od Flegona, gréckeho autora z Carie, ktorý napísal kroniku tesne po roku 37. Podáva správu, že vo štvrtom roku dvesto druhej olympiády bolo najväčšie zatmenie slnka a že nastala noc v šiestej hodine dňa (t.j. na poludnie) až tak, že bolo vidno hviezdy. V Bitínii nastalo veľké zemetrasenie a v Nicei sa mnoho vecí poprevracalo.

Tieto záznamy sú nezávislým potvrdením toho, čo hovoria evanjeliá.

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

Mikuláš Černák, súd

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:00

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

vojna na Ukrajine, Kyjev

ONLINE: Ukrajina už má od spojencov zbrane bez zákazu útočiť na Rusko. Lotyšsko: Nie všetko sa hovorí nahlas

02.05.2024 06:10, aktualizované: 08:09

Odesa je častým terčom ruských útokov, tentoraz raketa zasiahla centrum veľkej kuriérskej spoločnosti. Zelenskyj odvolával v tajnej službe.

NATO, Ukrajina

Varovaní pred vojnou s Ruskom pribúda. Myslí si Moskva, že sa jej Západ bojí?

02.05.2024 06:00

Ak bude Rusko na Ukrajine úspešné, nielenže bude mať skúsenejšiu a bojmi preverenú armádu, ale bude aj povzbudené pokračovať v agresii proti susedom.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 561897x
Priemerná čítanosť článkov: 5062x

Autor blogu