Založ si blog

Médiá si opäť posvietili na kauzu kresťanského spoločenstva Milosť – 2. časť

Redaktorka Startitupu sa cez víkend vybrala na multižánrový festival One way fest, ktoré organizuje kresťanské spoločenstvo Milosť, aby sa sama presvedčila, o čom festival je.

Kamarátka na facebook napísala tieto výstižné slová: „Podľa mňa, ak tam ide človek s tým, aby si urobil názor, nebude predpojatý, ale zvedavý, otvorený tomu, čo mu ponúka daná akcia. Ak ide človek na takéto podujatie už s osvojenou nálepkou, v tomto prípade „sekta“, potom asi nebude otvorený počúvať a sledovať, čo sa skutočne na mieste, ktoré navštívil, deje.“

A tak sa aj stalo. Redaktorka sa zamerala na prednášky, nie na hudobné a tanečné vystúpenia, aby vraj zistila, o čom festival je. Žiaľ, na divadle pre deti a prednáškach o tajomstvách rastu a napredovania, či harmonickom domove sa nič kontroverzné nájsť nedá. Ešteže letniční kresťania veria, že Ježiš je živý, nemení sa a preto aj dnes robí tie isté skutky, ako keď chodil po tejto Zemi, čo zahŕňa aj uzdravovanie.

Najkontroverznejšie je uzdravenie.

Môj brat, ktorý do Milosti nechodí, povedal, že modlitby za uzdravenie sú super. Nazval to terapiou bez vedľajších účinkov, pri ktorej človek nemá čo stratiť. To najhoršie, čo sa podľa neho môže stať, je to, že človek uzdravený nebude a je na tom rovnako, ako bol pred modlitbou.
Nuž, nie všetci novinári zdieľajú názor môjho brata. V Podcaste Piatoček, Sektársky špeciál navštívili minuloročný One way fest v Bratislave a zabávali sa na tom, že kresťania veria takým absurdnostiam ako naplnenie Duchom Svätým, ale považovali to za neškodné. Viete však, čo im vadilo najviac? Svedectvo ženy, ktorej Boh uzdravil zlomeninu panvy (potvrdil to RTG snímok), o ktorom povedali, že „takéto veci sú naozaj nebezpečné, lebo veľmi výrazne spochybňujú vedu, ukazujú akúsi alternatívu k medicíne, ktorá vskutku neexistuje“. On totiž isto vie, že Boh neexistuje a preto ani nemôže uzdraviť. Preto, ak niekto na základe ústupu bolesti po modlitbe a RTG nálezu, ktorý jasne dokazuje, že panva bola zrastená, tvrdí, že ho Boh uzdravil, popiera vedu.
Autorka to síce takto napriamo nepovedala, ale z komentárov, ktorými popisovala uzdravenia to vyplývalo. Píše: „Vyzerá to tak, že v tejto spoločnosti majú najlepší liečebný ústav na svete.“ Skutočným príbehom uzdravenia, ktoré odzneli v piatok popoludní, venovala v článku najväčší priestor. Príbehy opísala dosť podrobne, za čo jej chcem úprimne poďakovať. Je totiž možné, že článok si prečítajú ľudia, ktorí nie sú prekvapení, že Boh, ktorý v zlomku sekundy stvoril vesmír vrátane všetkej hmoty, času a priestoru má širokospektrálny záber a ako autorka hovorí v podnadpise „Liek na všetko“ a v týchto ľuďoch povstane viera a tiež zažijú svoj zázrak. V článku si totiž môžu prečítať svedectvá o uzdravení zraku, autoimunitného ochorenia, rakoviny či odtrhnutej srdcovej chlopne.
Nikdy by mi nenapadlo, že uzdravenie je popri financiách to, čo ľuďom najviac vadí. Veď dobroprajný človek by sa mal tešiť, že niekto bol uzdravený, či?
Bolo by to nebezpečné, keby človek vysadil lieky (napríklad inzulín), bez toho, žeby mal lekársky potvrdené uzdravenie. Ale také veci sa v Milosti nedejú, napriek tomu, že autorka tvrdí opak (jedna pani povedala, že nejaký pán údajne prestal brať lieky na epilepsiu, čo sa mu takmer stalo osudným a údajne sa to stalo v Milosti. Zdroj: Influencerka Natália Pažická, ktorá to má zo zdroja: Trust me bro.). Keďže jediný Dalibor vyslovene povedal, že bol so srdcovou chlopňou u lekára na predoperačnom vyšetrení a lekárka mu potvrdila, že bol uzdravený, autorka podsúva názor, že iní u lekára neboli a len si myslia, že sú zdraví.
V nadpise je uvedená kontroverzná veta, ktorá zaznela počas svedectiev: „Je lepšie ísť do neba bez ruky, ako do pekla zdravý“, ktorá je parafrázou Ježišových slov a chceli ňou povedať, že mať odpustené hriechy je dôležitejšie ako byť uzdravený. Ježiš povedal niečo omnoho kontroverznejšie – už vidím, ako by si novinári na ňom zgustli.
Myslím si, že motto mnohých novinárov je: „Radšej trpieť chorobou, ako byť uzdravený Ježišom.“

Vystúpenie hip hopovej tanečnej skupiny

Vystúpenie hip hopovej tanečnej skupiny

Prednáška nie vhodná pre deti

Ďalšia prednáška, na ktorú v článku zaostrila, bola od Petra Šveca z ICEJ o konflikte v Izraeli, o ktorej síce píše: „v končenom dôsledku nešlo pre mňa o nič rušivé“, ale myslí si, že bola nevhodná pre deti. Súhlasím s ňou, že ten stručný opis brutality, ktorej sa dopustil Hamas 7. októbra, by deti počuť nemuseli. Má to však jeden háčik. Detí síce bolo na festivale kopec, ale ktoré z nich si sadne a bude počúvať prednášku o odolnosti a inováciach v srdci konfliktu, keď mali divadlo doobeda a pár desiatok metrov od pódia je skákací hrad, zapletanie copíkov, maľovanie na tvár, na plátno či kamienky, výroba náramkov a množstvo ďalších aktivít? Neviem, či vôbec nejaké dieťa na prednáške bolo.

Prednáška o Izraeli

Prednáška o Izraeli


Nasledoval tanečný workshop a hip hopový tanečník rozprával tento príbeh o oslobodení zo závislosti.

Návod, ako sa zbaviť nálepky sekta

Svoju reportáž autorka uzatvára týmito slovami: „musím povedať, že po návšteve festivalu nie som presvedčená o tom, že Milosť nie je sekta. Práve naopak.“

Aktivity pre deti

Aktivity pre deti


Zhrňme si, čo všetko sa udialo za dva dni a autorku presvedčilo, že Milosť je sekta: Rozsiahla propagácia v uliciach, svalnatí sekuriťáci (o bezpečnosť sa asi mali starať útle žienky a svalnáči mali ísť zapletať copíky), financovanie z dobrovoľných príspevkov, jedna prednáška o situácii na Blízkom východe, v ktorej zazneli informácie nevhodné pre detské publikum. No a to najpodstatnejšie – viera v Boha, ktorý je živý, prejavuje sa a robí zázraky. Toto všetko sa udialo za dva dni – skrátka sekta jak vyšitá.
Zbaviť sa nálepky sekta by sa dalo jednoducho – treba len prestať hlásať biblického Ježiša, ktorý uzdravuje a mení ľudské životy a ponechať si len kultúrne kresťanstvo bez nadprirodzenej moci. Za kultúrneho kresťana sa predsa považuje aj samotný Richard Dawkins, lebo v tom nie je nič kontroverzné.
Keďže išlo o festival, uverejňujem video z večerného koncertu.
A ak ma chce niekto obviniť z paranoje a pocitu, že každý nám krivdí, chcem uviesť príklad, že napísať nezaujatý článok sa dá. Článok v Refresheri písal vtipný ateista, ktorý si nezaujate prišiel urobiť názor, hoci nakoniec Milosť neopísal slovami ospevovania a chvály.
Najlepšie je prísť sa pozrieť osobne a vytvoriť si vlastný názor.

Médiá si opäť posvietili na kauzu kresťanského spoločenstva Milosť.

29.08.2024

Víkendový kresťanský festival One Way fest v Banskej Bystrici bol opäť skvelou príležitosťou pre média vyňuchať ďalšie dôkazy, že ide o sektu. S touto misiou sa tam vybrala aj redaktorka Startitupu. Veď počas dvoch dní nabitých programom sa určite niečo kontroverzné nájde. Mary Bartaloš o LGBTIQ+ komunite V úvode článku autorka hovorí o škandalóznom vyjadrení [...]

Nechcem aby mi Kuffa diktoval, čo môžem s deťmi pozerať, .. .ale

20.08.2024

Ale chcem, aby ma informovali, čo idem s deťmi pozerať. Pred mnohými rokmi som svoje deti zobrala do kina na komédiu, ktorá má odporúčanie až od 12 rokov. Keď som kupovala lístky, priznala som, že deti ešte 12 nemajú. Povedali mi, že to je len odporúčanie, ale za svoje dieťa zodpovedá rodič. Nedávno som išla na divadelné predstavenie. Pred začatím predstavenia verejne [...]

Novému vodcovi Hamasu zachránili život izraelskí lekári.

07.08.2024

Zoznámte sa s príbehom nového vodcu Hamasu. Tento muž sa dostal do väzenia za vraždu dvoch izraelských vojakov a štyroch Palestínčanov. Pýtate sa prečo zavraždil vlastných ľudí? Prečítajte si príbeh syna zakladateľa Hamasu a dozviete sa viac o brutalite tejto teroristickej organizácie. Písala som o ňom tu. Mučia vlastných ľudí, o ktorých majú (častokrát ničím [...]

Rusko Iževsk škola streľba

Študent v Čeľabinsku zaútočil kladivom na spolužiakov a učiteľov, štyroch zranil

16.09.2024 18:07

Putin označuje takéto incidenty za importované zo Spojených štátov a vinu pripisuje globalizácii.

Stupava záplavy povodeň

Škody po povodniach sú veľké, to najhoršie ešte nie je za nami, vyhlásil Fico. Stretol sa aj s Vallom, Drobom a Viskupičom

16.09.2024 17:21, aktualizované: 18:09

Podľa premiéra je vysoko pravdepodobné, že by nemalo dôjsť k ďalšiemu ohrozeniu majetku a životov.

povode, záplavy, Devínska Nová Ves

Domy v Devínskej Novej Vsi sú stále pod vodou, miestni spomínajú na povodeň spred 11 rokov. Tvrdia, že bolo horšie

16.09.2024 17:15

Obyvatelia Devínskej Novej Vsi ani nemusia sledovať správy o stúpajúcich hladinách Dunaja a Moravy. Vývoj hydrologickej situácie do slova cítia na vlastnej koži

polícia, páska, požiar

V banskej šachte v Koši objavili dvoch mužov bez známok života. Uzatvorená bola už dva roky

16.09.2024 15:23, aktualizované: 16:11

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 115
Celková čítanosť: 582134x
Priemerná čítanosť článkov: 5062x

Autor blogu