Založ si blog

Dawkins priznal svoj omyl – Ježiš existoval

Profesor Dawkins vo svojej knihe „Boží blud“, kde sa snaží čitateľov presvedčiť, že Boh neexistuje a Biblia nie je historicky spoľahlivá, píše: „ Někteří historici dokonce vážně tvrdí, třebaže se to všeobecně neuznává, že je docela možné, že žádný Ježíš nikdy nežil..“(1)
Ak si odmyslíme práce sovietskych „historikov“, tak žiadny historik to netvrdí. Hoci nájdu sa aj dnes „historici“, ktorí spochybňujú holokaust ale sú rovnako „seriózni“ ako tí, čo popierajú existenciu Krista.

Richardovi Dawkinsovi to v debate vytkol oxfordský matematik John Lenox a pripomenul mu, že žiadni historici nespochybňujú existenciu Ježiša, na čo Dawkins reagoval slovami: „Ježiš existoval“(2)

Som veľmi prekvapená, že sa stretávam (aj keď už zriedkavo) s názorom, že Ježiš nie je reálnou historickou osobnosťou.
Najčastejšou námietkou je, že ak bol Ježiš tak významný, prečo máme o ňom tak málo dobových záznamov.
Ak množstvo dobových záznamov o Ježišovi porovnáme s kvantom informácií, ktorá máme o Márii Terézii, Napoleonovi, T.G. Masarykovi a iných osobnostiach, tak to naozaj môže vzbudiť pochybnosti o tom, či Ježiš vôbec žil.

Lenže kritici zabúdajú na jeden podstatný fakt. Ježiš nežil pred dvesto, ale pred dvetisíc rokmi. Hoci učebnice dejepisu budia dojem, že o starovekej histórii sa nám zachovalo obrovské množstvo dobových záznamov, opak je pravdou. Veľakrát fakty z obdobia staroveku pochádzajú len z jedného, či dvoch zdrojov.
V tomto článku sa chcem zamerať na porovnanie množstva historický záznamov, ktoré máme o Ježišovi a o iných osobnostiach staroveku a stredoveku.
Faktom je, že o Ježišovi máme lepšiu historickú dokumentáciu ako o zakladateľovi ktoréhokoľvek starovekého náboženstva.
Uvediem len jeden z príkladov.

Budha
Historický Siddhárthah Gautamah sa narodil približne v roku 560 pred Kristom, ale prvé písomné záznamy o ňom máme až z obdobia 500 rokov po jeho smrti. Prvý budhov životopis napísali až v 1. storočí po Kristovi. Dovtedy sa jeho učenie a životný príbeh zachovávalo ústnou tradíciou. Poznáte nejakých historikov, ktorí spochybňujú Budhovu existenciu?

Aby sme nehovorili len o náboženských vodcoch, môžem spomenúť známych učencov.

Sokrates
Tento veľký filozof žil približne 500 rokov pred Kristom. Rovnako ako Ježiš, nenapísal žiadnu knihu. Správy o ňom napísali až jeho žiaci Platón a Xenofón, podobne ako evanjelisti, či apoštol Pavol o Ježišovi. Žiadni historici nevyrukujú s argumentom, že tieto správy o Sokratovi nie sú dôveryhodné, lebo ich písali sympatizanti Sokrata. Ale túto námietku s obľubou používajú proti rannokresťanským záznamom o Ježišovi.

A komu sa venujú historici najviac? Dobyvateľom, kráľom, politikom, vojenským veliteľom. Kto iný zosobňuje toto všetko lepšie ako Alexander Macedónsky?
Tento najväčší dobyvateľ staroveku určite zaujal historikov viac ako židovský rabín v okrajovej rímskej provincii. Napriek tomu dva najstaršie životopisy Alexandra napísal Arián a Plutarchos viac ako 400 rokov po Alexandrovej smrti v roku 323 p.n.l. a historici ich považujú za celkovo dôveryhodné. Je vysoko pravdepodobné, že obaja autori čerpali zo starších prameňov, ktoré sa nám už nezachovali, ale to isté sa platí aj o rímskom historikovi Tacitovi, ktorý písal o Kristovi približne 80 rokov po jeho ukrižovaní. Často počúvam námietku: Tacitus sa s Kristom nikdy nestretol. To áno, ale ani Arián a Plutarchos sa nestretli s Alexandrom.

Presuniem sa do novodobejšej histórie, kokrétne do obdobia stredoveku.

Mohamed
Hoci v Koráne máme zaznamenané výroky Mohameda, ktorý žil v rokoch 570 – 632, jeho životopis napísali až v roku 768, teda viac ako 100 rokov po Mohamedovej smrti. Čože je to v porovnaní s evanjeliami, ktoré napísali 30-40 rokov po Ježišovom ukrižovaní? Mohamedov životopis napísal moslim Ibn Ishak, teda sympatizant, rovnako ako evanjeliá Ježišovi nasledovníci. Poznáte historikov, ktorí preto spochybňujú základné historické fakty z Mohamedovho života tak intenzívne ako spochybňujú evanjeliá?

Samova ríša
V každej učebnici dejepisu máme informácie o Samovi a jeho ríši, ktorá bola na našom území v 7. storočí. Vedeli ste, že jediný súdobý záznam sú približne štyri riadky z Fredegarovej kroniky? Máme aj mladšie záznamy, tie však nie sú nezávislé, ale tiež vychádzajú z tohto zdroja. Skúste niektorým historikom povedať, že Samova ríša pravdepodobne neexistovala, lebo by sa o nej zachovalo viac ako štyri riadky! 

Prečo teda nepoužívame rovnaké kritéria na Ježiša?
Okrem toho, že o ňom píše 27 kníh Novej Zmluvy, z ktorých najstaršie napísal Pavol asi 20 rokov po ukrižovaní, veľa základných faktov o Ježišovi sa dozvieme aj z mimokresťanských zdrojov, židovských či antických. O týchto záznamoch som napísala niekoľko článkov tu http://protestantka.blog.pravda.sk/category/historicke-zaznamy-o-jezisovi/

Väčšina ľudí preto dnes už nepochybuje o tom, či Ježiš existoval.
Pochybujú len o tom, či robil zázraky a vstal z mŕtvych. Oprávnenou námietkou je, že keby Ježiš v evanjeliách nečinil nadprirodzené skutky, nevrhalo by to na kresťanské záznamy podozrenie. Historik nemusí napísať, že Ježiš bol divotvorca. Seriózny historik sa s týmto problémom vysporiada tak, že napíše, že jeho nasledovníci tvrdili, že činil zázraky a vstal zmŕtvych.
Možno vás prekvapí, že máme veľa historických záznamov, ktoré dokazujú nielen Ježišovu existenciu, ale aj jeho zmŕtvychvstanie.
Ale o tom som napísala viac článkov tu http://protestantka.blog.pravda.sk/category/historicke-dokazy-jezisovho-vzkriesenia/

Poznámky:
(1) Dawkins, Richard Boží blud: přináší náboženství útěchu, nebo bolest?/ [z anglického originálu přeložila Zuzana Gabajová].- Vyd. 1.-Praha: Academia, 2009.- 480, s.119
(2) https://www.youtube.com/watch?v=Ant5HS01tBQ

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 557590x
Priemerná čítanosť článkov: 5023x

Autor blogu