Založ si blog

Blázni, ochotní umrieť za „lož“ o Ježišovom vzkriesení?

História pozná kopec fanatikov, ktorí boli ochotní zomrieť za úplne nezmyslené veci. Sú samovražední atentátnici, ktorí zabijú seba aj nevinných ľudí preto, aby sa dostali do raja. Preto argument kresťanov, že Ježiš musel vstať z mŕtvych, lebo prví učeníci boli ochotní zomrieť za správu o Ježišovom vzkriesení vôbec neobstojí. Naozaj?

Všetci ľudia, ktorí zomierajú za „dobré“ veci, si myslia, že to, za čo zomierajú, je pravda. Napríklad samovražedný atentátnik je presvedčený, že za svoj skutok pôjde do raja. Teda ľudia, ktorí sú ochotní zomrieť za lož, v skutočnosti nevedia, že to, čomu veria, je hlúposť.

História pozná kopec prípadov, kedy niekto slovne sfanatizoval davy a presvedčil o svojej pravde. Avšak presvedčiť skupinu ľudí, že niečo videli, dokáže len schopný kúzelník.

Ježišovi učeníci však hlásali, že videli Ježiša po jeho ukrižovaní fyzicky vzkrieseného a to nie raz. Tvrdili, že sa im zjavoval po dobu 40 dní, vyučoval ich, dotýkali sa ho, jedávali s ním a nakoniec ho videli ako vstúpil na nebesia.

Keby však Ježiš nevstal z mŕtvych a učeníci by vedeli, že to, čo hlásajú, to, za čo znášajú prenasledovanie a smrť, je lož, garantujem vám, že by netrvali na svojom presvedčení.

Ale čo ak ich niekto zhypnotizoval, nadrogoval a mali halucináciu?

Je úplne nepravdepodobné, že by všetci dvanásti a stovky ďalších svedkov mávali po štyridsať dní halucinácie údajne vzkrieseného Ježiša.

A keby aj, ich nepriatelia, aby potlačili túto správu o vzkriesení by im hneď ukázali ten správny hrob s mŕtvym Ježišovým telom. Akonáhle by obyvateľom Jeruzalema ukázali hrob s mŕtvym Ježišovým telom, bolo by po senzácii a celá povera o vzkriesení by rýchlo zanikla.

Bolo predsa v záujme židovských náboženských vodcov a rímskych úradov zastaviť toto nové hnutie postavené na viere vo vzkrieseného Ježiša a mali k tomu aj potrebné páky predložiť spoľahlivý dôkaz toho, čo sa stalo s Ježišovým telom.

A to, že telo záhadne zmizlo zo zapečateného hrobu, ktorý strážili vojaci, potvrdili aj nepriatelia. Veď rozšírili správu, že učeníci jeho telo ukradli.

Čo ak ho naozaj učeníci ukradli a potom tvrdili, že vstal z mŕtvych? Keby to bola pravda, učeníci by vedeli, že všetky sľuby, ktoré dal Ježiš o večnom živote je lož. Vedeli by, že z toho nič nebudú mať. Ktosi povedal: „Veľa ľudí zomrelo za dobrú vec. Dobrá vec učeníkov však zomrela na kríži.“

Neverím, že na tejto zemi nájdete fanatika, ktorý je ochotný znášať prenasledovanie a smrť za to, o čom VIE, že je lož. Ak aj áno, nie je možné, že by sa pod tlakom prenasledovania a hrozby smrti niktorý z učeníkov nepriznal, že telo ukradli.

Máme niekoľko historických záznamov (Ignácius, Polykarp, Terulián), ktoré potvrdzujú, že učeníci boli ochotní za to, že verejne hlásali vzkrieseného Ježiša znášať prenasledovanie, dokonca smrť.

Takto skončili jednotliví učeníci (nebudem uvádzať jednotlivé zdroje, ale niektoré správy o smrti sú lepšie historicky doložené ale niektoré sú len neskoršie legendy)

Peter – ukrižovaný

Ondrej – ukrižovaný

Matúš – sťatý mečom

Ján – prirodzenou smrťou

Jakub, syn Alfeov – ukrižovaný

Filip – ukrižovaný

Šimon – ukrižovaný

Bartolomej – ukrižovaný

Tadeáš – zabitý šípmi

Tomáš – prebodnutý kopiou

Jakub, syn Zebedeov – sťatý mečom

a mohla by som spomínať ďalších…

Znovu opakujem: To, že niekto niečomu verí až tak, že je za to ochotný zomrieť samozrejme neznamená, že to, čomu verí je pravda. Je to však dôkazom toho, že tej myšlienke verí. Ale oklamať jedenástich učeníkov a mnohých ďalších, že po dobu štyridsiatich dní vídavali vzkrieseného Ježiša nie je možné.

Fakt, že všetci učeníci okrem Jána boli za svoju vieru vo vzkrieseného Ježiša popravení a nikdy sa svojej viery nevzdali, je presvedčivým dôkazom toho, že učeníci naozaj verili tomu, čo hlásali.

Niektorí však tvrdia, že vôbec nevieme, čomu prví kresťania verili a že nie je jasné, že zomreli za vieru vo vzkrieseného Ježiša. Čo ak zomierali len za nejaké myšlienky a Ježišovo učenie?

V predchádzajúcich štyroch článkoch som dokázala, že z najrannejších písomných záznamov 1. storočia vieme, že to, čo učeníci hlásali a to, za čo zomierali bol fakt, že Ježiš vstal z mŕtvych a ukázal sa im.

Liberálna odborníčka Paula Fredriksenová hovorí: “Viem, podľa ich vlastného vyjdrenia, že to, čo videli, bol vzkriesený Ježiš. Oni to hovoria a všetky historické dôkazy, ktoré máme, následne potvrdzujú ich presvedčenie, že toto videli. Ja nehovorím, že oni naozaj videli vzkrieseného Ježiša. Nebola som tam. Neviem, čo videli. Ale ako historička viem, že niečo vidieť museli.”

 

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 560836x
Priemerná čítanosť článkov: 5053x

Autor blogu