Založ si blog

Kedy boli napísané evanjeliá? Sú vôbec hodnoverné?

V predchádzajúcom blogu som napísala, že archeologické nálezy vyvrátili tvrdenia učencov, ktorí hlásali, že Nový Zákon je zbierka legiend z konca 2.storočia.
Kedy teda boli podľa odborníkov napísané knihy Novej Zmluvy?
To že autorom Pavlových listov je Pavol nepochybuje žiadny nezaujatý historik. Keďže Pavol bol popravený za vlády Nera okolo roku 65, musia byť všetky jeho listy mladšie. Svoje listy pravdepodobne písal koncom 40 rokov a v 50 – rokoch, teda v rozmedzí 20 – 30 rokov po ukrižovaní Ježiša. Opakovane v nich píše, že Ježiš vstal z mŕtvych, takže zmŕtvychvstanie nemôže byť mýtus, ktorý sa do kresťanstva dostal v neskorších generáciách.
Učenci sa však rozchádzajú v datovaní evanjelií. Liberálni historici sa snažia datovať evanjeliá čo najneskôr od udalostí, ktoré opisujú (rovnako ako predstavitelia Tübingenskej školy opäť bez dôkazov) a preto tvrdia, že boli napísané až po roku 70 n.l.
Avšak sú dobré logické dôvody veriť tomu, že boli napísané omnoho skôr.
Kniha Skutkov totiž končí Pavlovym príchodom do Ríma. Vôbec nespomína požiar v Ríme a následné prenasledovanie kresťanov za vlády Nera. Neopisuje ako počas tohto prenasledovania dal Nero Pavla sťať a Petra ukrižovať. Keď som knihu Skutkov čítala prvý krát, bola som sklamaná z toho, že je akási nedokončená. Veď sa predsa patrilo napísať ako Pavol skončil a zaznamenať jeho posledné slová predtým ako bol sťatý, ktoré údajne zneli: „Kážte slovo!“ A stálo za to zaznamenať udalosti, ktoré vošli do učebníc dejepisu. Logický dôvod, prečo sa požiar v Ríme a koniec Pavlovho pôsobenia nespomína je ten, že kniha už bola pravdepodobne dopísaná, čím sa dostávame k dátumu pred rokom 64.
Lukáš však napísal aj evanjelium podľa Lukáša a Kniha Skutkov je až druhá kniha v poradí, takže evanjelium musí byť ešte mladšie ako kniha Skutkov.
Navyše historici predpokladajú, že najstaršie evanjelium je Markovo a Lukáš napísal svoje evanjelium až po Markovi a Matúšovi, teda evanjelium podľa Marka je ešte mladšie.
Ani jedna kniha Nového Zákona nespomína pád Jeruzalema v roku 70 n.l., čo je ďalšia veľmi dôležitá udalosť, ktorý by určite zaznamenali.
Ak evanjeliá napísali na prelome 50 -tych a 60 – tych rokov, máme časový odstup okolo 30 rokov od Ježišovho ukrižovania. Ak by však mali pravdu ultraľavicoví kritici, ktoré ich datujú do obdobia 40 či 50 rokov po Ježišovej smrti, stále je to v porovnaní s inými starovekými dokumentami čerstvý záznam udalostí. Dokonca aj v dnešnej dobe historici neraz zrekonštruujú historické udalosti na základe výpovedí svedkov, hoci sa udiali pred vyše 50 rokmi.
Nedávno som pozerala seriál o amerických vojakoch, ktorí bojovali počas druhej svetovej vojny. Filmové série boli natočené na základe výpovedí týchto starých pánov. Chcete vari spochybniť pravdivosť dokumentu slovami, že ako si títo 70 roční muži mohli pamätať detaily spred 50 rokov? Ja verím, že si ich pamätali úplne presne.
Opäť uvádzam porovnanie evanjelií s inými starovekými dokumentami.
Prvé písomné správy o Budhovi boli napísané 500 rokov po jeho smrti, dovtedy sa šírili ústnym podaním.
Július Caesar zomrel v roku 44. p.n.l. A historik Suetonius o ňom hovorí v rokoch 110 až 120 n.l., teda po 155 až 165 rokoch
Dva najstaršie životopisy Alexandra Macedónskeho napísali Ariánus a Plutarchos viac ako 400 rokov po Alexandrovej smrti.
Prvý Mohamedov životopis napísali 120 rokov po jeho smrti.
Dôležité však je nielen to, kedy boli napísané, ale aj to, či máme svedectvo z prvej ruky.
Ten spomínaný seriál bol preto veľmi historicky presný, lebo ho natočili na základe výpovedí očitých účastníkov bojov.
A čo evanjeliá? Písali ich očití svedkovia Ježišovho pôsobenia respektíve na základe výpovedí očitých svedkov, alebo sú až z tretej či štvrtej ruky? O tom je môj nasledujúci blog.

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 559560x
Priemerná čítanosť článkov: 5041x

Autor blogu