Založ si blog

Záleží na tom, či je Biblia historicky dôveryhodná?

Náboženské knihy sú súborom myšlienok a etických princípov, ktoré majú všeobecnú platnosť a preto nezáleží na tom, či sa udalosti ktoré popisujú naozaj stali, alebo boli vymyslené.
S horeuvedeným názorom sa stotožní väčšina ľudí.
Možnože to naozaj platí pri Budhizme a mnohých iných náboženstvách, alebo filozofiách. Napríklad nezáleží na tom, že Ezopove bájky sú vymyslené príbehy, dôležité je morálne ponaučenie, ktoré z nich vyplýva.
Kresťanstvo je však výnimkou.
Samozrejme, že hlása aj veľa myšlienok, ktoré majú všeobecnú platnosť, ale výrazne sa odlišuje tým, že kladie dôraz na historickú udalosť, ktorá sa mala udiať na konkrétnom mieste v konkrétnom čase. Dokonca hlása, že spasenie človeka záleží na tom, či tejto udalosti uverí – a tou udalosťou je ukrižovanie a fyzické vzkriesenie Ježiša Krista z mŕtvych, ktoré sa malo odohrať za vlády cisára Tibéria v Jeruzaleme.
A preto vôbec nie je jedno, či sa tá udalosť naozaj udiala, alebo nie. Opak je pravdou – je to základný pilier kresťanstva a ak sa podarí vyvrátiť vzkriesenie Ježiša, celá kresťanská viera sa zosype.
V čase keď som verila v Boha, ale ešte neverila v Ježiša som si uvedomila, že pokiaľ Ježiš naozaj vstal z mŕtvych, je naozaj tým pravým Bohom a jeho slová majú väčšiu váhu ako slová všetkých ostatných zakladateľov svetových náboženstiev.
A preto som sa vrhla do skúmania historických dôkazov v prospech Ježišovho vzkriesenia a čítala som aj názory tých, čo to vyvracajú.
O získané poznatky sa podelím v nasledujúcich blogoch.

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 560894x
Priemerná čítanosť článkov: 5053x

Autor blogu