Som kresťanka, ale nepožadujem ospravedlnenie za reláciu OTO 2020.

11. septembra 2020, Mária Tvrdoňová, Nezaradené

Po odvysielaní relácie OTO niektorí kresťanskí politici a aktivisti vyzvali radu RTVS aby sa ospravedlnili za urážliví obsah, ba dokonca poukazujú na to, že hanobenie presvedčenia je na Slovensku trestným činom.
Hoci autori petície majú pravdu v tom, že zosmiešňovanie viery nepatrí do verejnoprávnej televízie, nepodpísala som petíciu, ktorá žiada ospravedlnenie, z týchto dôvodov.
Slobodu prejavu považujem za jedno z najzákladnejších ľudských práv, ktoré má byť nadradené fiktívnemu právu nebyť urazený. Navyše, ak začneme obmedzovať slobodný prejav, kedykoľvek sa to môže obrátiť aj proti kresťanom.
Je smutné, ak kresťania padli na úroveň večne urazených slniečkárov, jogínov, ktorí sa vyhrážali ministrovi právnymi krokmi, či príslušníkov „náboženstva pokoja“. Slniečkári sa urážajú na sexistických, rasistických, islamofóbnych, či homofóbnych vtipoch, ale už prekonali všetky moje očakávania, keď sa udialo toto. Blogerka uverejnila fotoblog s fotkami z Liptova a pivnice nazvala hobitími domčekmi. Známy slniečkár sa pod jej článkom rozhorčil týmito slovami: „nazvať klasické podzemné pivnice, ktoré sa stále používajú hlavne na uskladnenie kapúst, jabĺk, zemiakov, burgýň… citujem: „hobitie domčeky“ je prinajmenšom neúctivé k obyvateľstvu Liptovskej Tepličky, kde jakživ žiadni hobiti ani hobitky nežili, nežijú a žiť nebudú. …“
Ak to pôjde takto ďalej, už sa ani nebudeme môcť rozprávať o počasí bez toho, aby sa niekto neurazil. Nehovoriac o tom, že všetci komici budú neustále na hrane zákona. A tomuto progresívnemu trendu politickej korektnosti a neustáleho ustupovania urazeným dospelým, ktorí sa správajú ako malé decká, sa chcem postaviť. Preto nebudem požadovať ospravedlnenie ani keď sa budete vysmievať z mojej viery. Dotkne sa ma to a budem urazená? Niekedy isto budem, ale kresťania by nemali byť narcisti, ktorí nedovolia iným mať iný názor. Veď aj moje presvedčenie uráža ateistov, jogínov, moslimov a kvôli ich urazeným citom sa ho rozhodne nevzdám.
Nechcem ani aby kresťania padli na úroveň nasledovníkov nemenovaného proroka z Arabského poloostrova, ktorí sú vám ochotní odseknúť hlavu za kritiku ich miláčika.
Ako by teda kresťania mali reagovať na zosmiešňovanie ich viery? Možností je veľa – môžu to poriešiť ako to urobila Sima Martausová, alebo jednoducho týchto komikov ignorovať a OTO viac nepozerať. Veď to, čo potrebujú, je sledovanosť a popularita a tú im rozhorčení kresťania zabezpečili. Na sociálnych sieťach pozývajú svojich fanúšikov na svoje stand-up komédie, kde sľubujú, že budú ešte silnejšie rúhania a posmešky z kresťanov. Akcia vypôsobila reakciu.
Ale som zvedavá, či títo borci budú mať gule a odvážia sa urobiť to, čo urobili z redakcie Charlie Hebdo. Okrem vysmievania sa z kresťanstva, si trúfli aj na zakladateľa „náboženstva pokoja.“ a neodradila ich ani protireakcia džihádistov.
Čo myslíte, ostanú títo komici pri vysmievaní sa z kresťanov, keďže im nič nehrozí, alebo si trúfnu na proroka Mohameda?
Veď námetov by mali hodne. Napríklad z islamských zdrojov sa dozvedáme ako prorok túžil po manželke svojho adoptívneho syna, čo viedlo k rozvodu a následne si ju zobral. Alah mu samozrejme dal zjavenie, že je povolené, vziať si manželku svojho syna ak ju on už viac nepotrebuje. Jedného dňa ho táto žena načapala v jej posteli so sexuálnou otrokyňou a išla sa posťažovať jeho najobľúbenejšej manželke Ajše (Mohamed sa s Ajšou zasnúbil, keď mala 6 rokov, ale ku cti mu slúži, že na prvý sex si ešte 3 roky počkal). Obidve sa sťažovali, tak im sľúbil, že sa tej otrokyne viac nedotkne, ale Alah mu opäť zjavil, že nemusí túto prísahu dodržať a sľub porušil. Nemyslíte, že by bol vhodným námetom pre komikov?
A ak si títo komici okrem kresťanstva začnú robiť posmech aj z islamu, ako zareagujú progresívni novinári, ktorí sú teraz na ich strane proti kresťanom? Neobvinia ich z islamofóbie a podnecovania rasovej a etnickej nenávisti (islam je totiž pre nich rasa, nie ideológia)?