Je biblická kniha Skutkov historicky dôveryhodná?

24. apríla 2014, Mária Tvrdoňová, Dôveryhodnosť Nového Zákona

V 19. storočí bolo v móde spochybňovať knihy Novej Zmluvy a preto bol veľmi rozšírený názor, že kniha Skutkov, ktorá zaznamenáva dejiny prvej cirkvi, bola napísaná až v polovici druhého storočia a preto je plná legiend a mýtov.
Tento názor zastával aj Sir William Ramsay, ktorý je považovaný za jedného z najväčších archeológov. Pri svojich vykopávkach nevenoval pozornosť tejto knihe, avšak jeho archeologické objavy a presnosť Lukáša (autora knihy Skutkov) v mnohých detailoch ho nakoniec priviedli k názoru, že táto kniha nemôže byť spisom z 2. storočia, ale pochádza z tej doby, ktorú opisuje, teda z polovice prvého storočia.
Keby totiž autor písal túto knihu sto rokov po udalostiach a datoval by ju do prvého storočia, bolo by v nej množstvo anachronizmov.
Dôvod je ten, že ľudia v tej dobe nemali internet s množstvom ľahko dostupných informácií a bežní ľudia nemali prístup do knižníc, či archívov. Preto bolo omnoho ťažšie vypátrať a zrekonštruovať, aká bola situácia v jednotlivých regiónoch pred sto rokmi. Autor knihy Skutkov to mal ešte o to ťažšie, že neopisoval udalosti, ktoré sa udiali na jednom geografickom mieste, ale keďže opisuje Pavlove cesty, dej sa odohráva na mnohých miestach Rímskej ríše.
Uvediem len jeden z mnohých príkladov a síce fakt, že Lukáš správne používa tituly Rímskych úradníkov, čo vôbec nie je samozrejmosťou.
Tituly rímskych úradníkov sa často menili a preto nezriedka historici, ktorí písali dlhú dobu po udalostiach, ich uvádzajú nesprávne.
Provincia totiž mohla prejsť zo senátorskej vlády ku správe priamym predstaviteľom cisára a potom už nebola riadená prokonzulom, ale cisárskym legátom (legatus pro praetore).
Napríklad Cyprus bol v roku 47 riadený prokonzulom Sergiom Pavlom (Skutky 13/7), ktorému Pavol kázal a uveril v Ježiša.
Archeológovia objavili dôkazy v nápisoch z neskoršej doby, že členovia prokonzulovej rodiny boli kresťania.
Správcovia Achaje a Asie boli prokonzuli, teda Lukáš správne nazýva Galia prokonzulom Achaje (Sk 18/12).

Úradníci vo Filipis sú správne nazývaní praetory (Sk. 16/12).
V Tesalonike sú vedúci úradníci nazývaní politarchovia, čo je titul, ktorý objavili archeológovia na nápisoch ako titul magistrátnych úradníkov v
Macedónskych mestách vrátane Tesaloniky. (Sk 17/6 a 9)
Keby autor písal knihu o sto rokov neskôr, pravdepodobne by došlo k chybám, lebo postavenie provincií spolu s titulmi úradníkov sa pomenili a Lukáš určite nemal prístup ku archívom.
Samozrejme, že toto vôbec nedokazuje, že kresťanské posolstvo je pravdivé, ani to, že Ježiš je boží syn, ktorý vstal z mŕtvych. Niečo to však predsa len dokazuje: Ak bola kniha Skutkov napísaná v polovici 1. storočia a ak bol autor knihy presný vo veciach, ktoré si overiť vieme, je vysoko pravdepodobné, že pravdivo zachytil aj posolstvo, ktoré hlásali Ježišovi učeníci. Tí, čo tvrdia, že z knihy Skutkov nevieme dokázať, čomu Ježišovi nasledovníci verili a čo verejne hlásali, sa teda mýlia.