Kto vymyslel historku o Ježišovom vzkriesení – 3. časť

13. júna 2013, Mária Tvrdoňová, Historické dôkazy Ježišovho vzkriesenia

 

Apoštol Pavol písal, že Ježiš vstal z mŕtvych a ukázal sa vyše 500 ľuďom, z ktorých väčšina ešte stále žije. Niektorí Pavla obviňujú z toho, že klame a že nemáme iné záznamy, ktoré by potvrdili jeho slová. V predchádzajúcom článku som uviedla, že nielen Pavol, ale aj autori evanjelií tvrdia, že Ježiš vstal z mŕtvych a opakovane sa zjavoval svojim učeníkom. To však nie sú všetky historické záznamy z 1. storočia.

Ďalším biblickým zdrojom sú ranné kázne apoštolov z knihy Skutkov. Táto kniha zaznamenáva dejiny prvej cirkvy od Ježišovho vzkriesenia a končí Pavlovym príchodom do Ríma v roku 62. Autorom knihy Skutkov bol Lukáš, ktorý bol spoločník Pavla na jeho cestách. V 19. storočí bol veľmi populárny názor Tubingenskej školy, že kniha Skutkov bola napísaná až koncom 2. storočia. Avšak archeologické objavy v 20. storočí spochybnili, ak nie vyvrátili tento názor. Keby totiž niekto túto knihu písal až v 2. storočí, bolo by tam niekoľko anachronizmov. Vysvetlím, čo je to anachronizmus. Do môjho diára, ktorý som údajne písala v roku 1985, napíšem tieto slová: „Dnes mi pani učiteľka počas hodiny angličtiny skonfiškovala mobil, lebo som si pozerala facebook.“

V tejto krátkej vete mám štyri anachronizmy, z ktorých poľahky zistíte, že som to nemohla napísať v roku 1985, ale asi až o dvadsať rokov neskôr.

Hoci v 1. storočí technický pokrok nenapredoval takým rapídnym tempom ako dnes, menili sa často tituly úradníkov, názvy oblastí a politická situácia takže ak autor nemal prístup ku archívom, ľahko by sa dopustil nepresností. Pokiaľ by niekto kocom 2. storočia písal o udalostiach, ktoré sa mali odohrávať v polovici prvého storočia, pravdepodobne by sa dopustil anachronizmov, ktoré by ho odhalili. Avšak v prípade knihy Skutkov archeológia v mnohom potvrdila presnosť Lukáša (to je téma na minimálne päť článkov).

Samozrejme, že to vôbec nedokazuje, že Ježiš je Boží syn, alebo že vstal z mŕtvych. Je to ale dôkazom toho, že knihu písal človek, ktorý poznal dobu v rokoch 33-62 n.l., kedy sa udalosti o ktorých píše odohrávali. Pokiaľ bol Lukáš presný vo veciach, ktoré si overiť vieme, je pravdepodobné, že spoľahlivo zachytil aj obsah kázní apoštolov. A viete, čo opakovane hlásali? Tie slová by som mohla parafrázovať takto: „Ježiš vstal z mŕtvych a my všetci sme toho očitými svedkami.“ Tieto slová kázali Ježišovi učeníci stále dookola a v Jeruzaleme, teda v mieste, kde si oponenti ľahko mohli overiť mnohé fakty. Častokrát sa na svojich nepriateľov obracali so slovami: „Ako ste sami videli atď.“ Myslíte si, že si mohli dovoliť v prítomnosti nepriateľov tvrdiť nepresnosti, alebo prekrúcať fakty?

Kniha Skutkov je teda dôkazom toho, že správu o Ježišovom vzkriesení začali hlásať jeho učeníci krátko po ukrižovaní a v Jeruzaleme.