Kto vymyslel historku o Ježišovom vzkriesení? – 2. časť

6. júna 2013, Mária Tvrdoňová, Historické dôkazy Ježišovho vzkriesenia

 

Pavol v liste do Korintu písal, že Ježiš vstal z mŕtvych a ukázal sa vyše 500 ľuďom, z ktorých väčšina ešte stále žije. Inými slovami povedal: „Ak neveríte mne, opýtajte sa ich – veď väčšina ešte stále žije.“ Niektorí pochybovači však tvrdia, že nemáme svedectvo od týchto 500 údajných svedkov a obviňujú Pavla z toho, že si celú historku o vzkriesení vymyslel.

Hoci o iných učeníkoch vieme omnoho menej ako o Pavlovi, máme písomné záznamy z 1. storočia, ktoré potvrdzujú, že Pavol nebol jediný, kto hlásal, že Ježiš vstal z mŕtvych. Samozrejme, že svedectvo všetkých, vyše päťsto očitých svedkov nemáme, ale nejaké písomné správy, ktoré potvrdzujú Pavlove slová sa nám zachovali.

V tomto a nasledujúcich článkoch spomeniem najprv biblické zdroje a neskôr mimobiblické písomné záznamy, ktoré odborníci datujú do 1. storočia a ktoré svedčia o tom, že Ježišovi učeníci hlásali Ježišovo zmŕtvychvstanie.

Okrem Pavlových listov o tom, že Ježiš sa po ukrižovaní zjavoval svojim učeníkom živý, píšu všetci štyria evanjelisti. Hoci skeptici spochybňujú tradované autorstvo evanjelií, ktorými majú byť Ježišovi učeníci Matúš a Ján, Marek – ktorý bol Petrovým tlmočníkom a Lukáš, ktorý bol spoločník Pavla na jeho cestách, jasné je, že autorom evanjelií nebol Pavol. Navyše, ani tí najskeptickejší kritici pod váhou dôkazov dnes už nepopierajú, že evanjeliá boli napísané v 1. storočí a v čase keď ešte žili niektorí očití svedkovia Ježišovho pôsobenia. Vo všetkých štyroch evanjeliách sa píše o tom, že Ježiš vstal z mŕtvych. Traja evanjelisti podrobnejšie píšu o tom, že učeníci videli Ježiša živého v mnohých situáciách, nešlo iba o letmé zahliadnutia nejakej hmlistej postavy, ktoré sa naskytli jednému či dvom ľuďom, ale mnohým (vrátane všetkých učeníkov). Niekedy sa ho dotkli, jedli s ním, Ježiš bol fyzicky prítomný a vyučoval ich a trvalo to po dobu niekoľkých týždňov. Evanjelisti zaznamenávajú Ježišove zjavenia sa jednotlivcom, aj celým skupinám.

Poznáte príbeh Tomáša, ktorý dostal prezývku neveriaci? Ježiš sa zjavil svojim učeníkom, ale Tomáš s nimi vtedy nebol. „Povedali mu teda ostatní učeníci: Videli sme Pána! Ale on im odpovedal: Ak neuvidím stopy klincov v jeho rukách a nevložím si prst na miesto, kde tie klince boli a ruku mu nevložím do boku, vôbec neuverím. Po ôsmich dňoch zase boli Jeho učeníci dnu, aj Tomáš bol s nimi. A prišiel Ježiš, hoci dvere boli zatvorené, a postaviac sa do prostriedku, riekol im: Pokoj vám! Potom hovorí Tomášovi: Daj sem prst a pozri na moje ruky, daj sem ruku a vlož ju do môjho boku a nebuď neveriaci, ale veriaci. Tomáš mu povedal: Pán môj a Boh môj!“ (Ján 20/24-28) Viete ako pokračoval život Tomáša? Za kázanie evanjelia zomrel ako mučeník prebodnutý oštepom.

Z evanjelií je jasné, že Pavol nebol jediný, ktorý hlásal, že Ježiš vstal z mŕtvych a videli ho očití svedkovia, ale tvrdia to autori všetkých evanjelií.

V nasledujúcich článkoch napíšem o ďalších písomných záznamoch, ktoré potvrdzujú, že učeníci krátko po ukrižovaní začali hlásať, že Ježiš vstal z mŕtvych.

Súvisiaci článok: http://protestantka.blog.pravda.sk/2013/06/05/kto-vymyslel-historku-o-jezisovom-vzkrieseni/