Zatmenie slnka počas ukrižovania Ježiša – mýtus, alebo skutočnosť?

30. apríla 2013, Mária Tvrdoňová, Historické záznamy o Ježišovi

 

Evanjeliá zaznamenávajú, že keď Ježiš zomieral na kríži, nastala tma a zemetrasenie. Ak sa to naozaj stalo, určite to videlo tisíce ľudí, pravdepodobne o tom niekto aj napísal a snáď sa nejaký záznam aj zachoval.

Áno, zachovali sa nám záznamy o tejto udalosti aj z iných zdrojov ako od kresťanov.

O tme, ktorá v tom čase nastala počas dňa, píše historik Thallus, ktorý v roku 52 spísal dejiny východného Stredomoria od trójskej vojny. Thallovo dielo sa stratilo, ale v roku 221 z neho cituje Julius Africanus, kde je aj poznámka o zotmení. Argumetuje totiž, že hoci si Thallus tento jav vysvetľuje ako zatmenie slnka, Juliusovi sa to zdá nesprávne.

(Julius Africanus mal pravdu, lebo počas Veľkej noci bol spln a počas splnu nemôže nastať zatmenie slnka. Takže ak tma nastala, príčina je iná ako zatmenie slnka.)

Ďalším svedectvom je správa od Flegona, gréckeho autora z Carie, ktorý napísal kroniku tesne po roku 37. Podáva správu, že vo štvrtom roku dvesto druhej olympiády bolo najväčšie zatmenie slnka a že nastala noc v šiestej hodine dňa (t.j. na poludnie) až tak, že bolo vidno hviezdy. V Bitínii nastalo veľké zemetrasenie a v Nicei sa mnoho vecí poprevracalo.

Tieto záznamy sú nezávislým potvrdením toho, čo hovoria evanjeliá.