Oko evolúciou? – absurdné

5. júna 2012, Mária Tvrdoňová, Demagógia Dawkinsa Evolúcia versuz stvorenie

 

Známy propagátor evolúcie profesor Richard Dawkins vo svojej knihe Rieka z raja sa pokúša vyvrátiť tvrdenie kreacionistov, že oko nemohlo vzniknúť evolúciou, lebo pokiaľ by nebolo od začiatku dokonalé, bolo by zbytočné. Profesor dokazuje, že oko sa mohlo vyvíjať postupne.

Spomína počítačom vypracovaný model postupne sa vyvíjajúceho oka. Cesta začína tam, kde sa náhodou objavila jedna bunka citlivá na svetlo, nazval ju fotobunkov. Ďalej počítač simuloval ďalšie a ďalšie postupné zmeny z ktorých každá zlepšila vyvíjajúce sa oko a pracoval na úrovni tkanív, nie na úrovni bunky. Na otázku známeho fyzika Jehna Polkinghona, ktorý verí v stvorenie a píše: „Ako fyzik nemôžem uveriť, že bolo dosť času na to, aby sa taký zložitý orgán ako oko vyvinul z ničoho“ Dawkins udáva tento odhad: Za predpokladu, že by sa objavila prvá fotobunka a v každej generácii by prebiehali ďalšie a ďalšie nepatrné zmeny vývoj oka by trval 400 tisíc generácií, pri živočíchoch čo majú potomstvo 1 x ročne by to trvalo menej ako pol milióna rokov. Preto nečudo, že oko sa vyvinulo z ničoho aspoň 40 ráz.

Výpočty, ktoré udáva počítač vyznievajú veľmi presvedčivo. Ale zdanie klame. Nie že by sa bol mýlil počítač, ale jeden základný predpoklad bol chybný. Uvediem to na jednej ilustrácii.

Rozhodla som sa, že si v lotérii postupne zarobím 1 miliardu EUR. V peňaženke mám 50 Eur, za ktoré si kúpim losy. Predpokladajme, že vyhrám od 300 do 800 EUR a zarobené peniaze opäť investujem do nákupu losov. Ďalší mesiac už vyhrám od 5000 do 20 000 EUR. Všetky peniaze opäť investujem do stávkovania a postupne si za necelých 10 rokov zarobím 1 miliardu EUR stávkovaním. Je v tých výpočtoch nejaká chyba? Nie.

Viete v čom je pointa? Kto mi zabezpečí, že vôbec niekedy v lotérii vyhrám? Oko totiž nezačne vznikať preto, že sa živočích pohybuje na svetle, rovnako ako sa albínovi nezačne tvoriť pigment pri pobyte na slnku. Najprv musia náhodne vzniknúť gény pre fotobunku. Aká je štatistická pravdepodobnosť, že vôbec nejaká pozitívna mutácia nastane? Aká je štatistická pravdepodobnosť, že vôbec nejaká fotobunka vznikne?
O jazyku DNA a mutáciách napíšem v ďalšom článku. Hoci je to téma veľmi ťažká, pokúsim sa to napísať jednoducho a uviesť zrozumiteľné príklady.