Založ si blog

Vyhlasoval sa Ježiš za syna človeka, alebo za syna božieho?

Ježiš seba viac krát tituloval ako „syn človeka“. Nie je to snáď dôkazom toho, že sa nikdy nepovažoval za Syna Božieho?
Keď čítame nejaké výroky, je dôležité aby sme ich posudzovali v historickom a kultúrnom kontexte, lebo ten výrok mohol znamenať niečo úplné iné, ako v dnešnej dobe.
Je populárna ateistický facebooková stránka, kde poukazujú na nezmysly v Biblii. Napríklad citujú pasáž z 3. knihy Mojžišovej o tom, ktoré nečisté vtáky nesmú konzumovať a je medzi nimi aj netopier. Je tam otázka: Vari Stvoriteľ vesmíru nevedel, že netopier je cicavec?
Vtip je v tom, že v starovekej hebrejčine slovo cicavec neexistovalo a živočíchy rozdeľovali do kategórii podľa iných kritérií ako ich rozdeľujeme dnes. To, čo lietalo, bol vták (aj netopiere), čo plávalo vo vode, bola ryba (vrátane veľryby).

A aký to má súvis s Ježišovým výrokom, že je synom človeka?

Ježiš bol Žid, ktorý sa často odvolával na Písmo. Preto výraz „syn človeka“ neodkazuje na Ježišovo človečenstvo, ale je to priama narážka na božskú postavu z knihy Daniel. Táto osoba nazývaná „syn človeka“ príde na konci sveta súdiť ľudstvo a vládnuť naveky. Teda ak Ježiš vyhlasoval, že je synom človeka, poukazoval na svoju božskú prirodzenosť a jeho súčastníci to aj takto chápali.

„V nočnom videní som videl: S nebeskými oblakmi prichádzal ktosi ako Syn človeka. Priblížil sa až k Odvekému, priviedli ho pred neho. Bola mu odovzdaná moc a sláva i kráľovstvo, aby mu slúžili ľudia každého národa i jazyka. Jeho moc je večná, nikdy nepominie, a jeho kráľovstvo nebude nikdy zničené. “
Daniel 7/13-14

To, že sa Ježiš nevydával len za obyčajného človeka, ale za božskú bytosť, potvrdili aj jeho žalobcovia. Veď ho za to aj odsúdili.

„Veľkňaz sa ho znova spýtal: „Si ty Kristus, Syn toho Požehnaného?“
Ježiš odpovedal: „Som, a uvidíte Syna človeka sedieť na pravici moci a prichádzať na nebeských oblakoch.“
Nato veľkňaz rozthol si rúcho a povedal: „Či ešte potrebujeme svedkov? Počuli ste rúhanie.“
Marek 14/61-63

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 557664x
Priemerná čítanosť článkov: 5024x

Autor blogu