Založ si blog

Ako vznikli konšpirácie o celosvetovom spiknutí Židov

Protižidovské konšpirácie poznáme už od stredoveku. Obviňovali ich z otravovania studní, šírenia epidémii, rituálnych vrážd a iných ohavností. Aj prvý československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk si veľmi nezískal na popularite, keď sa v roku 1889 zastal žida obvineného z rituálnej vraždy a rázne napadol primitívne antisemitské predstavy.
V tomto článku sa chcem venovať najznámejšiemu dokumentu, ktorý, žiaľ, mnohí ešte stále považujú za autentický – Protokoly sionských mudrcov.
Protokoly boli údajne prijaté na prvom sionistickom kongrese v Bazileji v roku 1887 a plánujú postupné ovládnutie sveta Židmi a zničenie všetkých nežidovských štátov. Sionizmus mal však úplne iné ciele. Zakladateľom bol Rakúsko-Uhorský novinár Theodor Herzl a cieľom sionizmu bolo znovuvybudovanie štátu Izrael. Podnetom bol práve silný antisemitizmus v Európe. Po falošnom obvinení Dreyfusa (tiež židovského pôvodu) bol svedkom toho ako rozvášnené davy v Paríži kričali: „Smrť Židom!“ Vtedy si plne uvedomil, že dôvodom, prečo si ku Židom tak dovoľujú, je ten, že nemajú vlastný štát a je otázkou času, kedy v Európe dôjde k ďalšej genocíde židov. A takto sa zrodil sionizmus – snaha o vybudovanie židovského štátu.
A aký je pôvod protokolov sionských mudrcov?
Ruský cár Mikuláš II. bol neschopným panovníkom a preto dostala ruská tajná polícia úlohu napísať dokument, ktorý nájde vinníkov za zlý stav štátu. A obetným baránkom boli samozrejme židia. Autor Protokolov sionských mudrcov nebol veľmi kreatívny, veľkú časť textu totiž okopíroval z pamfletu, ktorý napísal francúzsky satirik Maurice Joly. To však nezabránilo tomu, aby skupina ľudí, ktorí sú ochotní uveriť čomukoľvek, čo im vyhovuje, považovali dokument za autentický. V roku 1903 boli publikované v ruských novinách, neskôr boli preložené do ďalších jazykov. Veľkej obľube sa tešili v nacistickom Nemecku, kde Hitler Židov obvinil z hospodárskej krízy a rozpútania oboch svetových vojen a boli zámienkou holokaustu (naplnila sa predpoveď Theodora Herzla).
Napriek tomu, že bolo spoľahlivo dokázané, že ide o podvodný dokument ruskej tajnej služby, dodnes ich vydávajú v moslimských krajinách s tvrdením, že sú pravdivé, aby mohli posilňovať protiizraelské vášne.
A nielen v moslimských krajinách, ale aj na Slovensku z nich cituje napríklad konšpiračný časopis Zem a vek a mnohí ľudia ochotne veria v autentickosť Protokolov. Zmenili sme sa od čias stredoveku?

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 557694x
Priemerná čítanosť článkov: 5024x

Autor blogu