Založ si blog

Je biblická kniha Skutkov historicky dôveryhodná?

V 19. storočí bolo v móde spochybňovať knihy Novej Zmluvy a preto bol veľmi rozšírený názor, že kniha Skutkov, ktorá zaznamenáva dejiny prvej cirkvi, bola napísaná až v polovici druhého storočia a preto je plná legiend a mýtov.
Tento názor zastával aj Sir William Ramsay, ktorý je považovaný za jedného z najväčších archeológov. Pri svojich vykopávkach nevenoval pozornosť tejto knihe, avšak jeho archeologické objavy a presnosť Lukáša (autora knihy Skutkov) v mnohých detailoch ho nakoniec priviedli k názoru, že táto kniha nemôže byť spisom z 2. storočia, ale pochádza z tej doby, ktorú opisuje, teda z polovice prvého storočia.
Keby totiž autor písal túto knihu sto rokov po udalostiach a datoval by ju do prvého storočia, bolo by v nej množstvo anachronizmov.
Dôvod je ten, že ľudia v tej dobe nemali internet s množstvom ľahko dostupných informácií a bežní ľudia nemali prístup do knižníc, či archívov. Preto bolo omnoho ťažšie vypátrať a zrekonštruovať, aká bola situácia v jednotlivých regiónoch pred sto rokmi. Autor knihy Skutkov to mal ešte o to ťažšie, že neopisoval udalosti, ktoré sa udiali na jednom geografickom mieste, ale keďže opisuje Pavlove cesty, dej sa odohráva na mnohých miestach Rímskej ríše.
Uvediem len jeden z mnohých príkladov a síce fakt, že Lukáš správne používa tituly Rímskych úradníkov, čo vôbec nie je samozrejmosťou.
Tituly rímskych úradníkov sa často menili a preto nezriedka historici, ktorí písali dlhú dobu po udalostiach, ich uvádzajú nesprávne.
Provincia totiž mohla prejsť zo senátorskej vlády ku správe priamym predstaviteľom cisára a potom už nebola riadená prokonzulom, ale cisárskym legátom (legatus pro praetore).
Napríklad Cyprus bol v roku 47 riadený prokonzulom Sergiom Pavlom (Skutky 13/7), ktorému Pavol kázal a uveril v Ježiša.
Archeológovia objavili dôkazy v nápisoch z neskoršej doby, že členovia prokonzulovej rodiny boli kresťania.
Správcovia Achaje a Asie boli prokonzuli, teda Lukáš správne nazýva Galia prokonzulom Achaje (Sk 18/12).

Úradníci vo Filipis sú správne nazývaní praetory (Sk. 16/12).
V Tesalonike sú vedúci úradníci nazývaní politarchovia, čo je titul, ktorý objavili archeológovia na nápisoch ako titul magistrátnych úradníkov v
Macedónskych mestách vrátane Tesaloniky. (Sk 17/6 a 9)
Keby autor písal knihu o sto rokov neskôr, pravdepodobne by došlo k chybám, lebo postavenie provincií spolu s titulmi úradníkov sa pomenili a Lukáš určite nemal prístup ku archívom.
Samozrejme, že toto vôbec nedokazuje, že kresťanské posolstvo je pravdivé, ani to, že Ježiš je boží syn, ktorý vstal z mŕtvych. Niečo to však predsa len dokazuje: Ak bola kniha Skutkov napísaná v polovici 1. storočia a ak bol autor knihy presný vo veciach, ktoré si overiť vieme, je vysoko pravdepodobné, že pravdivo zachytil aj posolstvo, ktoré hlásali Ježišovi učeníci. Tí, čo tvrdia, že z knihy Skutkov nevieme dokázať, čomu Ježišovi nasledovníci verili a čo verejne hlásali, sa teda mýlia.

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 560209x
Priemerná čítanosť článkov: 5047x

Autor blogu