Založ si blog

Kto vymyslel historku o Ježišovom vzkriesení – 3. časť

 

Apoštol Pavol písal, že Ježiš vstal z mŕtvych a ukázal sa vyše 500 ľuďom, z ktorých väčšina ešte stále žije. Niektorí Pavla obviňujú z toho, že klame a že nemáme iné záznamy, ktoré by potvrdili jeho slová. V predchádzajúcom článku som uviedla, že nielen Pavol, ale aj autori evanjelií tvrdia, že Ježiš vstal z mŕtvych a opakovane sa zjavoval svojim učeníkom. To však nie sú všetky historické záznamy z 1. storočia.

Ďalším biblickým zdrojom sú ranné kázne apoštolov z knihy Skutkov. Táto kniha zaznamenáva dejiny prvej cirkvy od Ježišovho vzkriesenia a končí Pavlovym príchodom do Ríma v roku 62. Autorom knihy Skutkov bol Lukáš, ktorý bol spoločník Pavla na jeho cestách. V 19. storočí bol veľmi populárny názor Tubingenskej školy, že kniha Skutkov bola napísaná až koncom 2. storočia. Avšak archeologické objavy v 20. storočí spochybnili, ak nie vyvrátili tento názor. Keby totiž niekto túto knihu písal až v 2. storočí, bolo by tam niekoľko anachronizmov. Vysvetlím, čo je to anachronizmus. Do môjho diára, ktorý som údajne písala v roku 1985, napíšem tieto slová: „Dnes mi pani učiteľka počas hodiny angličtiny skonfiškovala mobil, lebo som si pozerala facebook.“

V tejto krátkej vete mám štyri anachronizmy, z ktorých poľahky zistíte, že som to nemohla napísať v roku 1985, ale asi až o dvadsať rokov neskôr.

Hoci v 1. storočí technický pokrok nenapredoval takým rapídnym tempom ako dnes, menili sa často tituly úradníkov, názvy oblastí a politická situácia takže ak autor nemal prístup ku archívom, ľahko by sa dopustil nepresností. Pokiaľ by niekto kocom 2. storočia písal o udalostiach, ktoré sa mali odohrávať v polovici prvého storočia, pravdepodobne by sa dopustil anachronizmov, ktoré by ho odhalili. Avšak v prípade knihy Skutkov archeológia v mnohom potvrdila presnosť Lukáša (to je téma na minimálne päť článkov).

Samozrejme, že to vôbec nedokazuje, že Ježiš je Boží syn, alebo že vstal z mŕtvych. Je to ale dôkazom toho, že knihu písal človek, ktorý poznal dobu v rokoch 33-62 n.l., kedy sa udalosti o ktorých píše odohrávali. Pokiaľ bol Lukáš presný vo veciach, ktoré si overiť vieme, je pravdepodobné, že spoľahlivo zachytil aj obsah kázní apoštolov. A viete, čo opakovane hlásali? Tie slová by som mohla parafrázovať takto: „Ježiš vstal z mŕtvych a my všetci sme toho očitými svedkami.“ Tieto slová kázali Ježišovi učeníci stále dookola a v Jeruzaleme, teda v mieste, kde si oponenti ľahko mohli overiť mnohé fakty. Častokrát sa na svojich nepriateľov obracali so slovami: „Ako ste sami videli atď.“ Myslíte si, že si mohli dovoliť v prítomnosti nepriateľov tvrdiť nepresnosti, alebo prekrúcať fakty?

Kniha Skutkov je teda dôkazom toho, že správu o Ježišovom vzkriesení začali hlásať jeho učeníci krátko po ukrižovaní a v Jeruzaleme.

 

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 560221x
Priemerná čítanosť článkov: 5047x

Autor blogu