Založ si blog

Bola Biblia v stredoveku sfalšovaná?

 

Mnohí si myslia, že v stredoveku bola Biblia sfalšovaná, boli z nej vypustené zmienky o reinkarnácii a naopak iné veci pridané. Čo na to hovoria historici?
Existujú nejaké metódy na základe ktorých sa dá určiť, či je staroveký dokument autentický?

 

V prípade, že sa nám nezachoval originál starovekého dokumentu, historici pri určovaní autentickosti skúmajú, aké je časové obdobie medzi najstaršou zachovanou kópiou a originálom a koľko kópii sa nám zachovalo. Zároveň porovnávajú, čo je v zachovaných kópiách napísané a tým sa snažia dopracovať ku pôvodnému zneniu originálu. Nazýva sa to tiež Bibliografický dôkaz.
Uvediem nejaké skutočné príklady.
Cézar napísal Galskú vojnu niekedy v rokoch 50 – 58 p.n.l., z ktorej sa nám zachovalo deväť rukopisov z 9. storočia, takže máme asi 900 ročný odstup medzi originálom a a najstaršími zachovanými kópiami.
Zo 142 kníh Dejín Ríma od Livia (59 p.n.l až 17 n.l.) sa zachovalo iba 35. Tie sú známe asi z dvadsiatich rukopisov, ale len jeden z nich je zo 4. storočia.
Pre porovnanie uvádzam časový odstup medzi originálom a najstaršími zachovanými kópiami diel niektorých antických autorov o ktorých žiaden historik nepochybuje, že sú autentické.

Euripides….1600 ročný odstup
Herodotos…1600 ročný odstup
Horácius…..900 ročný odtup
Virgílius….350 ročný dostup

A ako je to s Novým Zákonom?

Knihy Nového zákona boli napísané v 1. storočí a najstaršie rukopisy Nového zákona, alebo jeho častí sú tieto:

Rylandský papyrus z roku 130 n.l. obsahuje časť evanjelia podľa Jána

Fragmenty štyroch evanjelií pochádzajú približne z roku 150 n.l.

Kódex Bodmer II., kde je napísané evanjelium podľa Jána pochádza z roku 200 n.l.
Z tretieho storočia pochádza množstvo fragmentov Novej Zmluvy a vďaka nim je možné zrekonštruovať znenie takmer celej Novej Zmluvy.

A od štvrtého storočia máme zachované rukopisy celej Novej Zmluvy vo viacerých prekladoch. Sýrske a latinské preklady Nového zákona pochádzajú už z okolo roku 150 n.l., v neskorších storočiach bol Nový Zákon preložený aj do iných jazykov.
Pokiaľ ide o počet rukopisov, žiadny iný staroveký dokument nemá také množstvo zachovaných rukopisov, ako Nový Zákon.

Mnohé rukopisy Novej Zmluvy boli napísané pred cirkevnými koncilmi v 4. storočí a dávno pred politickým nástupom Vatikánu k moci, takže Biblia v stredoveku nemohla byť sfalšovaná. To by museli zničiť tisíce rukopisov Nového zákona, alebo jeho častí, ktoré boli rozšírené nielen po území Rímskej ríše, ale aj v iných krajinách.

A myslím, že každému čitateľovi je jasné, že to platí aj o knihách Starej Zmluvy, ktorú Židia používali ešte pred nástupom kresťanstva.

Vyše dvesto rokov bádatelia porovnávajú staré rukopisy, mnohé z tých starobilých rukopisov boli objavené až v 20.storočí a čo zistili? Je pravda, že pri prepisovaní dochádzalo ku rôznym chybám, občas aj ku úmyselným zmenám textu, ale 99% rozdielov nijako nemení zmysel textu a ani jedna variácia nespochybňuje ani jednu kresťanskú doktrínu.

Sir Frederic Kenyon, dlhoročný riaditeľ britského múzea a popredný odborník na staré rukopisy, povedal: „Interval medzi vznikom originálu a najstarším známym opisom je taký malý, že je fakticky zanedbateľný. Padli tak posledné dôvody k domienke, že sa text cestou k nám zmenil. Vierohodnosť a spoľahlivosť textu Nového zákona môžeme považovať za definitívne dokázanú.“ (1)
Vďaka bibliografickému dôkazu vieme, že dokument, ktorý máme, sa nelíši od originálu. Takže vieme, že Biblia ktorú čítate dnes nebola v priebehu tisícročí pozmenená, ale obsahuje rovnaké posostvo ako v čase keď bola napísaná. Nie je to však dôkazom toho, či samotný text je alebo nie je pravdivý.

Poznámky:
1. J. Harold Greenlee, Introduction to New Testament Textual Criticism, s.16

Použitá literatúra:

Kent Chant: Biblia, 1991, 135 s.
Josh Mc Dowell: Více než tesař, 1989, 118 s.
F.F. Bruce: Věrohodnosť Nového zákona, 1992, 87 s.
http://life.liegeman.org/historymaker/ntdocs.html
http://www.grmi.org/Richard_Riss/evidences/12date.html

 

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 560579x
Priemerná čítanosť článkov: 5050x

Autor blogu