Založ si blog

Bol Ježiš reálnou historickou alebo mýtickou postavou? – 1. časť

„Ježiš bol mýtickou postavou, ktorý nikdy nežil!“ Tieto slová nám povedala vyučujúca na hodine filozofie na gymnáziu. Prekvapilo ma že súdružka učiteľka zabudla že v tom čase už bolo sedem rokov po nežnej revolúcii a ideologická výchova už nie je náplňou jej práce.

Nerada sa k tomu priznávam, ale keď som videla s akým odhodlaním nás o tom neraz presviedčala, bála som sa ozvať a vymenovať historické dôkazy o Ježišovom pôsobení na tejto Zemi.

Neviem z akej literatúry spomínaná pani učiteľka čerpala ale hneď po revolúcii, keď sa v školách likvidovali niektoré ideologické knihy, mama mi doniesla z ich školy útlu knižku od sovietskej autorky s názvom: Žil Kristus?

V tejto knihe autorka (jej meno si nepamätám) uviedla, že neexistuje jediný historický záznam o Ježišovi a že evanjeliá sú zbierka mýtov, ktoré sa formovali v čase od 1. storočia p.n.l. až do 3. storočia n.l., kedy bol Nový Zákon napísaný.

Samozrejme obidve tvrdenia sú lož.

V predchádzajúcich článkoch som uviedla že najstaršie zachované fragmenty Nového Zákona odborníci na papyrusy datujú do 2. storočia n.l. a preto sa dnes vedci zhodujú v názore, že originály evanjelií boli napísané v 1. storočí n.l..

Aké historické záznamy teda o Ježišovi máme?

Je pravda, že mimobiblických zmienok o Ježišovi je pomerne málo a nie je ťažké uhádnuť prečo.

 

Väčšina starovekých záznamov sa v priebehu nasledujúcich storočí buď stratila alebo zničila vďaka požiarom, vlhkosti či záplavám. Najstaršie zachované písomnosti sa zachovali v prevažne púštnych oblastiach s nízkou vlhkosťou ako napríklad v Egypte, alebo svetoznáme zvitky z Kumránskych jaskýň.

Rimania si robili veľa úradných záznamov a je pravdepodobné že Pilát poslal do Ríma správu o ukrižovaní Ježiša, ale v prvom storočí v Judsku popravili veľa ľudí a o koľkých dnes historici vedia?

Ako je potom možné, že o dejinách Rímskej ríše toho vieme pomerne veľa? Vieme to hlavne vďaka písomným dielam Rímskych historikov a prepisovačom, ktorí robili kópie ich diel a preto sa nám zachovali aj keď nie v origináloch. Avšak úradné záznamy sa väčšinou neprepisovali a tak sa nám ich zachovalo málo.

A tým sa dostávam k druhému bodu, prečo sa antickí historici venovali Ježišovi veľmi okrajovo.

Čo zaujíma historikov? Prevažne politické a vojenské udalosti. Keby bol Ježiš vodca nejakého povstania proti Rímskej ríši, určite by si ich pozornosť získal. Ale Ježiš nebol politický či vojenský vodca. Židovský rabín v okrajovej rímskej provincii určite nebol predmetom záujmu historikov. Ich pozornosť si získala až sekta kresťanov, ktorá sa začala rozmáhať vo všetkých provinciách Rímskej ríše.

Napriek tomu máme dosť záznamov vďaka ktorým môžeme zrekonštruovať podstatné udalosti z Ježišovho života a počiatku kresťanského hnutia.

Spomeniem ich v nasledujúcich článkoch.

 

Prečo Palestínčania nemôžu mať svoj štát.

01.02.2024

Tiež si myslíte, že keby Izrael dovolil Palestínčanom vlastný štát, nastal by mier? Počuli ste, že to je Izrael, ktorý odmieta koncept dvoch štátov? Ale čo ak vám poviem, že Palestínčania ponuku na vlastný štát dostali, ale odmietli? A vedeli ste, že to Palestínčania odmietajú dvojštátne riešenie? Prv ako vymenujem fakty z histórie, vyjasním pojmy Palestína a [...]

Ak Irán napadne Izrael, biblické proroctvá sa začnú napĺňať pred našimi očami.

30.01.2024

Fenoménom Biblie je to, že obsahuje množstvo jednoznačných proroctiev, z ktorých mnohé sa už presne naplnili. Nič také nie je v Koráne, či iných náboženských knihách. Veľa biblických proroctiev sa vzťahuje na štát Izrael a židovský národ. Keď Hamas napadol Izrael, v napätí som očakávala, či sa do vojny nezapojí Irán a ďalšie krajiny. Všetci kresťania totiž [...]

Pamiatka obetí holokaustu odhalila pravú tvár Slovenských politikov.

29.01.2024

27. Januára červená armáda oslobodila koncentračný tábor Osvienčim a preto si v tento deň pripomíname obete holokaustu. Niektorí slovenskí politici využili túto pamiatku na to, aby odsúdili Izrael za to, že sa rozhodli, že nedopustia, aby sa holokaust zopakoval a bojujú o svoje prežitie. Hamas je náboženské hnutie, ktoré má vo svojich stanovách, že ich cieľom je [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

Mária Tvrdoňová

Vyštudovala som históriu na UKF v Nitre a ako koníček som sa venovala skúmaniu historickej dôveryhodnosti Nového Zákona. Na základe historických dôkazov som prišla k záveru, že fakty, ktoré svedčia v prospech tvrdenia že Ježiš vstal z mŕtvych sú veľmi presvedčivé. Vo svojom blogu chcem písať o dôveryhodnosti Biblie z pohľadu historičky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 111
Celková čítanosť: 557589x
Priemerná čítanosť článkov: 5023x

Autor blogu